Ikano Bank privatlån

Exempelränta
3.80 - 12.30%
Lånebelopp
10000 upp till 350000kr
Löptid
3 till 12 år

Ikano är en välkänd bank med gott rykte i Sverige. Ägaren till banken är Ikanogruppen som grundades av Ingvar Kamprad som ett komplement till IKEA:s övriga verksamheter. Ikanogruppen är förutom finanstjänster även verksamma inom försäkring, fastigheter och handel. Banken står således på stadiga ben och erbjuder trygga lån.

Erbjudande

Hos Ikano Bank kan man låna upp till 350 000 kr. Minsta lånebelopp är 10 000 kr. Båda dessa belopp ligger runt genomsnittet när det gäller privatlån. Återbetalningstid är mellan 3 och 12 år, även det är nära vad de flesta konkurrenter erbjuder. Lånen har rörlig ränta som sätts individuellt anpassat efter låntagarens ekonomi och förutsättningar.

Tillkommande kostnader

En stor fördel med Ikano Bank är att man som låntagare helt kan slippa extra avgifter förutom ränta på lånet. Vill man ha skriftlig avisering varje månad kostar det förvisso 25 kr, men klarar man sig utan det tillkommer ingen månadsavgift. Man tar heller inte ut någon uppläggningsavgift. Sammantaget gör detta att det är lätt att överskåda sina totala kostnader.

Service

När det gäller service och kundtjänst finns det inte så mycket att klaga på hos Ikano Bank. Öppettiderna i kundtjänsten är generösa (fram till 20 på vardagar, 17 på fredagar och helger) och man erbjuder förutom telefon även möjlighet att använda mejl eller Facebook för att kontakta dem. Man har även uppenbart lagt ned krut på att göra hemsidan och låneprocessen så enkel och lätt att förstå som möjligt. Det går även att signera låneavtalet med e-legitimation så att man inte behöver vänta på långsam postgång utan kan få pengarna så snabbt som möjligt.

Inbetalningar

Ikano Bank tillämpar rak amortering, vilket gör att totala månadsbeloppet man betalar minskar i takt med att lånet betalas av och räntekostnaderna därmed sjunker. Vill man göra en extra amortering går det bra, instruktioner för detta finns på hemsidan under Frågor & Svar. Det går även bra att lösa hela skulden i förtid om man så önskar. I övrigt är det månatliga avbetalningar som gäller, precis som hos alla andra långivare. Avgifter för påminnelser och försenade inbetalningar finns reglerade i villkoren som man godkänner när man ansöker om lånet, det är alltså viktigt att man läser igenom dessa noggrant.

Villkor

För att få låna av Ikano Bank måste man uppfylla ett antal grundkrav. För det första måste man ha fyllt 18 år (alltså lägre gräns än många andra långivare som kräver att man fyllt 20), samt vara fri från betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden. Man måste dessutom kunna uppvisa någon form av fast inkomst, som totalt måste inbringa mer än 125 000 kr per år. Det kan exempelvis vara lön, pension eller från eget företag. Egenföretagare måste ha drivit verksamheten i minst 18 månader för att kunna godkännas. Dessutom ska man ha en medsökande ifall man vill låna mer än 150 000 kr.

Kundomdömen

Som med de flesta andra banker går det att hitta gott om både ris och ros på nätet. Det är dock svårt att hitta några klagomål på Ikanos privatlån, vilket är ett mycket gott tecken (oftast är det mestadels missnöjda kunder som går ut på nätet och skriver – är man nöjd håller man det för sig själv).

Bra & mindre bra

 • Tryggt lån med välkänt bakomliggande företag
 • Snabb, lättfattlig och informativ sajt
 • Lätt att få kontakt med kundtjänst
 • Kan helt slippa extra avgifter om man väljer autogiro
 • Relativt många krav på ansökande
 • Villkor för lån

  Du måste vara minst 18 år för att få låna.
  Du får inte ha någon betalningsanmärkning.
  Kreditupplysning görs via: uc.
  Du måste kunna bevisa en fast inkomst.
  Du måste ha en årlig inkomst på minst 125000kr (cirka 10417kr / mån).
  Lån över 150 000 kräver medsökande

  Kostnader & avgifter

  Uppläggningsavgift: 0kr
  AVI-avgift: 25kr
  Autogiro-avgift: 0kr

  Kundtjänst

  Öppettider
  Vardagar: 09 till 20
  Lördag: 10 till
  Söndag: 10 till 17
  Kontakt
  Telefon: 047688000
  E-post: bank@ikano.se
  Facebook: Facebook-support mån-tors 08-20, fre 08-17