Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån som är ämnat för konsumtion. Låntagaren är, som namnet antyder, alltid en privatperson. Eftersom det är ett konsumtionslån kräver privatlån ingen säkerhet, utan långivaren tittar istället på personens förmåga att betala tillbaka och gör en bedömning efter det. De flesta banker medger privatlån upp till ungefär 350000 kr under optimala förutsättningar.

Privatlån tillämpar vanligen individuell räntesättning, vilket innebär att räntan sätts efter att en bedömning av låntagarens ekonomiska situation gjorts. Ju bättre privatekonomi låntagaren kan uppvisa desto lägre ränta kan erhållas på lånet. Eftersom det är ett lån utan säkerhet är det dock alltid högre ränta än på exempelvis bolån, där långivaren alltid har bostaden som säkerhet.
Den som tänkt ta ett privatlån har mängder av långivare att välja bland, alla med olika villkor och räntor. Det är därför viktigt att man tar sig tid att jämföra erbjudanden från flera olika långivare innan man bestämmer sig; genom att göra detta kan man spara mycket pengar som annars hade lagts ut i onödan på räntor och avgifter.

Ett privatlån kan alltså användas till det mesta, läs mer här.