Exempelränta
4.18 - 12.28%
Lånebelopp
20000 upp till 350000kr
Löptid
2 till 10 år

För de flesta behöver nog SEB inte någon närmare introduktion, med tanke på att det är en av Sveriges mest välkända banker. De erbjuder alla typer av banktjänster till både företag och privatpersoner, däribland privatlån som de kallar för “Enkla lånet”. Med tanke på bankens storlek kan ett lån knappast bli tryggare än så här.

Erbjudande

Hos SEB kan man låna upp till 350 000 kr, med en återbetalningstid på upp till 10 år. Behöver man inte låna så mycket kan det vara intressant att veta att minsta lånebelopp är 20 000 kr. Räntan är rörlig, och som brukligt är när det gäller privatlån sätts den individuellt när man gör sin ansökan. Exempelräntor finns dock på sajten så man kan få en uppfattning om vad det kommer kosta; räntor på privatlån är alltid relativt höga jämfört med t.ex. bolån, men SEB placerar sig ändå ganska bra när det gäller räntenivåerna.

Tillkommande kostnader

En uppläggningsavgift på 300 kr tillkommer på alla lån, undantaget om man redan är kund hos SEB och ansöker via Internetbanken. Att betala av på lånet med hjälp av autogiro kostar ingenting, alltså ingen administrationsavgift eller liknande.

Service

När det gäller kundtjänst går SEB längre än många andra banker och långivare. Faktum är att de erbjuder personlig kundtjänst dygnet runt, alla dagar. Dock kan man endast mejla dem via Internetbanken, vilket utesluter de som inte redan är kund hos dem.

De har dessutom uppenbart lagt ner mycket energi på att göra sin sajt modern och lättnavigerad. All information finns tillgänglig och det är lätt att både räkna på vad ett eventuellt lån skulle kosta samt skicka in en ansökan direkt på nätet.

Inbetalningar

Den månatliga betalningen på lånet sker alltid via autogiro, SEB erbjuder alltså inte avisering som många andra privatlångivare gör. Fördelen är att man inte behöver tänka på återbetalningen utan allt sker automatiskt; nackdelen är att man får mindre insikt i sina lånekostnader. Skulle man vilja göra en extra inbetalning eller helt och hållet lösa sitt lån i förtid kan man göra det utan kostnad.

Villkor

För att få ta ett privatlån hos SEB behöver man uppfylla ett antal olika krav. Man måste vara 18 år fyllda och fri från betalningsanmärkningar. Dessutom måste man ha en fast årsinkomst på 190 000 kr, vilket är ganska mycket jämfört med en del konkurrerande långivare som bara kräver 120 000 kr. Om man t.ex. jobbar halvtid kan det således vara svårt att få ett privatlån hos SEB. Alla låntagare genomgår även en kreditprövning som bedömer ett antal faktorer. Man kan även behöva skicka in ett arbetsgivarintyg som visar att man verkligen har en fast inkomst i form av lön.

Kundomdömen

Eftersom SEB är en storbank har de enormt många kunder, och därmed även en stor mängd omdömen som täcker ett brett spektrum av nöjdhet och klagomål. Det är därför svårt att urskilja vad just deras privatlån-kunder tycker, men eftersom det är en stor bank som ständigt står i rampljuset finns det ingen anledning att tro att de skulle missköta sig på denna punkten.

Bra & mindre bra

 • Stor och välkänd bank ger garanterad trygghet
 • Tydliga villkor och kostnader
 • Behöver bara vara 18 år för att ansöka
 • Måste låna minst 20 000 kr
 • Minsta inkomst 190 000 per år
 • Villkor för lån

  Du måste vara minst 18 år för att få låna.
  Du får inte ha någon betalningsanmärkning.
  Kreditupplysning görs via: uc.
  Du måste kunna bevisa en fast inkomst.
  Du måste ha en årlig inkomst på minst 190000kr (cirka 15833kr / mån).

  Kostnader & avgifter

  Uppläggningsavgift: 300kr
  AVI-avgift: kr
  Autogiro-avgift: kr

  Kundtjänst

  Öppettider
  Lördag: Stängt.
  Söndag: Stängt.
  Kontakt
  Telefon: 0771-365 525
  Facebook: Facebook-support vardagar 08.00-22.00
  Twitter: @SEBSverige