Kostnader för privatlån

När man jämför olika långivare och de alternativ som står till förfogande gäller det att vara medveten om att det inte bara är den angivna räntan som påverkar de totala kostnaderna för lånet. Är man inte noggrann med att kolla upp alla tillkommande kostnader kan man få en obehaglig överraskning när man räknar på hur mycket som faktiskt tillkommit utöver räntan på lånet. Här är några kostnader som ofta tillkommer på privatlån:

Individuell räntesättning

Även om lånegivaren uppger en viss ränta på exempelvis sin webbsajt betyder det inte att du garanterat kommer få samma ränta på ditt lån. Vanligen tillämpas så kallad individuell räntesättning på privatlån, vilket i korthet innebär att alla personer som ansöker erbjuds olika ränta som baseras på deras unika situation och betalningsförmåga.

Uppläggningskostnad

Många lånegivare tar ut en avgift för administrationen som behövs för att lägga upp lånet. Vanligen rör det sig inte om några stora summor (oftast 500-1000 kr), men om lånet är litet kan uppläggningskostnaden kännas opropotionerligt hög.

Aviavgift

Vissa tar även ut en så kallad aviavgift, som är tänkt att täcka kostnader för att skicka ut månatlig avi och hantera inbetalningar. Det brukar röra sig om ungefär 20-50 kr, vilket kan tyckas obetydligt i sammanhanget, men utslaget på t.ex. 10 år kan det i slutändan bli en hel del pengar. 50 kr i månaden i 10 år blir 6000 kr som betalas endast i aviavgift – alltså är det definitivt värt att kolla efter långivare med lägre (eller inga) aviavgifter.

Autogiro

Om man vill att lånekostnaderna och amortering ska dras automatiskt varje månad kan man välja att använda autogiro. Eftersom detta minskar administrationen för långivaren brukar betalning med autogiro vara gratis, men inte alltid. Är det inte gratis brukar kostnaden vara densamma som aviavgiften (alternativt något lägre).