Villkor för att ta ett privatlån

Eftersom privatlån (även kallade blancolån) inte kräver någon säkerhet ställer långivarna ganska höga krav på den som ska låna. Det finns ett antal villkor som vanligen måste uppfyllas för att ett lån ska kunna beviljas. Utöver dessa kan varje enskild långivare även ha ytterligare villkor som tillkommer.

Fast inkomst

För att långivaren ska kunna vara säker på att man har möjlighet att betala tillbaka lånet måste man kunna visa upp någon form av fast inkomst. Det kan exempelvis vara lön från anställning eller pension. I vissa fall kan man vara tvungen att lämna ett intyg från arbetsgivare som styrker anställningen. Det finns ingen fast minimumsumma man måste tjäna utan det är olika från långivare till långivare vad som krävs.

Inga betalningsanmärkningar

Har man betalningsanmärkningar är det i långivarens ögon högre risk att låna ut pengar. Tankegången är att om man tidigare misskött inbetalningar kan det hända igen, och man väljer därför oftast att hålla sig på den säkra sidan och neka lånet. Undantag kan göras i enskilda fall om betalningsanmärkningen är gammal, om man skött sig prickfritt sedan dess och har en god inkomst (och uppfyller övriga villkor). Det är dock just det, undantag, och inget man kan räkna med.

Inga skulder hos Kronofogden

Har man ett skuldsaldo hos Kronofogden är det mycket svårt att få en låneansökan beviljad, eftersom det tyder på misskött ekonomi. Man bör därför försöka betala av sitt skuldsaldo innan man går vidare och ansöker om lån.

Utrymme i ekonomin

Även om man har en hyfsad fast inkomst kan det bli svårt att beviljas lån om man även har höga utgifter. Om man t.ex. tjänar 10000 per månad men betalar 7000 kr för sin bostad har man antagligen inte tillräckligt mycket pengar över för att även kunna betala av på ett privatlån. Det finns inga fasta regler när det gäller detta, utan långivaren skapar sig en helhetsbild av ens privata ekonomi för att göra en bedömning om man har råd med lånet eller inte.

Myndig

Man måste vara myndig (alltså över 18 år) för att kunna ta ett privatlån – detta kan långivare aldrig tumma på. En del långivare går ännu längre och kräver att man är över 20 år för att få låna.

Bosatt i Sverige

Majoriteten av långivare kräver att den som lånar är bosatt och folkbokförd i Sverige. Ibland måste man även ha varit det under en viss tidsperiod, exempelvis 3 år.